Η αγορά επιβραβεύει τους ποιο ενημερωμένους
BeGreek.eu >Άρθρα >Οπτικά >Φακοί Επαφής >Είναι ασφαλείς οι κοσμητικοί φακοί επαφής; /

Είναι ασφαλείς οι κοσμητικοί φακοί επαφής;

Είναι ασφαλείς οι κοσμητικοί φακοί επαφής;


Οι κοσμητικοί φακοί επαφής είναι έγχρωμοι φακοί με ή χωρίς οπτική διόρθωση. Παρότι αρχικά σχεδιάστηκαν ως ιατροτεχνολογικό προϊόν που θα δώσει λύσεις σε περιπτώσεις αλμπινισμού, ετροχρωμίας ή ανιριδίας, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς στους νέους ή ως ένα εντυπωσιακό αξεσουάρ τώρα τις Απόκριες. 

Ωστόσο, όπως τονίζει η Ελληνική Ακαδημία Οπτομετρίας σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, "οι κοσμητικοί φακοί επαφής δεν είναι καλλυντικό ή ελεύθερο χορηγούμενο είδος και πρέπει να εφαρμόζονται μόνο υπό την επίβλεψη οπτομέτρη - οπτικού". Στο σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε με αφορμή τις Απόκριες και την ευρύτερη χρήση των συγκεκριμένων φακών, η Ελληνική Ακαδημία Οπτομετρίας επισημαίνει ότι η σωστή εφαρμογή όλων των φακών επαφής, συμπεριλαμβανομένων των κοσμητικών και των έγχρωμων, γίνεται πάντα από τον οπτομέτρη - οπτικό αφού πρώτα μετρηθεί η καμπυλότητα του κερατοειδούς και ελεγχθεί η γενική κατάσταση της υγείας των ματιών. Είναι σημαντικό επίσης να αξιολογηθεί το πόσο καλά εφαρμόζει ο φακός επαφής στο μάτι του ανθρώπου που τον φοράει. 

Τι πρέπει να προσέχουμε 
Η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών – Οπτομετρών (ΠΕΟΟ) εξέδωσε οδηγίες για την ασφαλή χρήση των κοσμητικών φακών. Τι μας επισημαίνουν; 
Πριν εφαρμόσουμε τους φακούς επαφής πρέπει να πλύνουμε καλά τα χέρια μας με σαπούνι. 
Η θήκη στην οποία τοποθετούμε τους φακούς πρέπει να είναι καθαρή. 
Χρησιμοποιούμε τα ειδικά υγρά καθαρισμού και όχι νερό.
Δεν κάνουμε χρήση του ίδιου φακού για περισσότερες από τις προτεινόμενες μέρες.
Δεν ανταλλάσσουμε, δανειζόμαστε ή χρησιμοποιούμε φακούς επαφής άλλου ατόμου. 
Αν παρουσιαστεί ερυθρότητα, πόνος που δεν σταματάει, μειωμένη όραση, επισκεπτόμαστε αμέσως τον οφθαλμίατρο ή τον οπτικό – οπτομέτρη μας.

Η Ελληνική Ακαδημία Οπτομετρίας και η ΠΕΟΟ συνιστούν στους καταναλωτές να μην αγοράζουν κοσμητικούς φακούς επαφής από σημεία πώλησης που δεν πληρούν τις ανάλογες προϋποθέσεις επιστημονικής εξειδίκευσης και δεν παρέχουν πιστοποιημένα τη συμβουλή τους.

http://www.capital.gr/health/3192468/einai-asfaleis-oi-kosmitikoi-fakoi-epafis

Page Tags: