Η αγορά επιβραβεύει τους ποιο ενημερωμένους
BeGreek.eu >Άρθρα >Παιχνίδια >Επιτραπέζια παιχνίδια >Όταν τα επιτραπέζια παιχνίδια κατέκτησαν τα cafes... /

Όταν τα επιτραπέζια παιχνίδια κατέκτησαν τα cafes...

Όταν τα επιτραπέζια παιχνίδια κατέκτησαν τα cafes...


Έκλεισες τραπέζι για επιτραπέζιο; Κι όμως συμβαίνει! Οι κάρτες ή τα πιόνια μοιράζονται, οι παρέες κάνουν catch up λύνοντας γρίφους, στήνοντας στρατηγικές, ταξιδεύοντας σε άλλους πολιτισμούς κι εποχές, ενώ τα τραπέζια γίνονται περιζήτητα­ και χρειάζεται ακόμη και προ-κράτηση κάποια βράδια. Πρόβλημα με τις οδηγίες; Ο ειδικός παιχνιδολόγος είναι εδώ να σε βοηθήσει χωρίς να ξεστραβωθείς. Ευπρόσδεκτο αντίδοτο στην ψηφιοποιημένη καθημερινότητά μας, τα games cafes είναι μια τάση που ήρθε για να μείνει.

Αν μιλώντας για επιτραπέζια το μυαλό σας πάει μόνο στη «Monopoly» και αν το «Dixit» σας ακούγεται σαν πρόγραμμα υπολογιστή, τότε έχετε χάσει επεισόδια. Με βασικά συστατικά την καλή παρέα, τη διάθεση για παιχνίδι και (προαιρετικά ) διαφόρων ειδών­ ροφήματα ή ακόμη και κοκτέιλ ή ναργιλέ, τα game cafes έχουν έρθει εδώ και κάμποσα χρόνια για να μείνουν –όπως όλα δείχνουν–, προσφέροντας σταθερή δημιουργική απασχόληση για τον ελεύθερο χρόνο μικρών και μεγάλων. Η δε γκάμα στους τίτλους των παιχνιδιών και η ποικιλία ανά είδος έχει φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένας πιστός πυρήνας θαμώνων που αποτελείται κυρίως από παρέες νέων, φοιτητές, οικογένειες κι έμπειρους παίκτες ανεξαρτήτως ηλικίας. Εξάλλου, το επιτραπέζιο δεν έχει περιορισμούς.

Τα τελευταία χρόνια πολλά νέα παιχνίδια εκδίδονται σε παγκόσμιο επίπεδο και στη συνέχεια έρχονται στην Ελλάδα (κάποια εξ αυτών μεταφρασμένα ), καθώς υπάρχει πλέον ένα σταθερό κοινό που παρουσιάζει μάλιστα και αυξητικές τάσεις.

Η «Κάισσα», ένα από τα πιο γνωστά καταστήματα πώλησης επιτραπέζιων παιχνιδιών, έκανε το επόμενο βήμα ανοίγοντας το πρώτο cafe τον Ιανουάριο του 2013. «Δημιουργήσαμε ένα στέκι φιλικό σε όλες τις ηλικίες, για όσους αγαπούν το καλό παιχνίδι, στο οποίο θα μπορούσαμε να προβάλλουμε τα καινούργια μας παιχνίδια και να οργανώνουμε εκδηλώσεις και τουρνουά», μας εξηγεί ο Θησέας­ Λιβέριος. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 12 καταστήματα «Κάισσα» στην Αθήνα και 7 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Λιβέριο, ο κόσμος με την κρίση ξεκίνησε να περνά περισσότερο χρόνο με τα παιδιά του και με καλούς φίλους που τους ενώνει κάποιο χόμπι – στην προκειμένη τα επιτραπέζια.

Όταν η συζήτηση έφτασε στα πιο αγαπημένα παιχνίδια των θαμώνων, τότε χωρίς δεύτερη σκέψη ο κ. Λιβέριος μας έδωσε ένα top 3 με κάποιες λιγότερο και κάποιες περισσότερο προφανείς επιλογές. Στην πρώτη θέση το πασίγνωστο πλέον «Dixit», στη δεύτερη το άκρως κολλητικό «Jungle Speed» και στην τρίτη οι «Άποικοι του Κατάν». Τα δικά του αγαπημένα all-time classics, πάντως, είναι τα «Κάστρα του Μυστρά», «Ticket to Ride» και «Mysterium».

Tο «Toy Stories» ξεκίνησε την πορεία του το 2003 με έναν παιχνιδιά­ρικο χώρο στο κέντρο του Περιστερίου, «ανοίγοντας το δρόμο για έναν εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης που συνδυάζει την έξοδο με τον καφέ, το παιχνίδι και την ευχάριστη ατμόσφαιρα», όπως μας είπε ο ιδιοκτήτης Ευριπίδης Πλόσκας. Ήταν κυρίως μια φυσική εξέλιξη που κάλυπτε μια δική τους ανάγκη «για έναν χώρο με σπιτική οικειότητα και κατ’ επέκτασιν μια άλλου είδους εμπειρία διασκέδασης». Στο «Toy Stories» υπάρχουν περισσότεροι από 230 τίτλοι, οι οποίοι επιλέγονται από τις νέες κυκλοφορίες κυρίως στις ευρωπαϊκές χώρες και στη συνέχεια δοκιμάζονται, μεταφράζονται και τελικά παρουσιάζονται στους παίκτες.

Τα παιχνίδια χωρίζονται σε κατηγορίες όπως «στρατηγική», «ταχύτητα», «μνήμη», «μπλόφα» κ.ά. Τα περισσότερα δια­τίθενται επίσης και προς ενοικίαση ή πώληση. Το top 3 των θαμώνων του «Toy Stories», σύμφωνα με τον κ. Πλόσκα, είναι τα «Tichu», «Jungle Speed» και «Splendor», ενώ τα δικά του αγαπημένα όλων των εποχών είναι το σκάκι, το «Crokinole», διότι συνδυάζει τη δεξιοτεχνία και τη στρατηγική με πολύ ωραίο τρόπο, και το «Mancala», το οποίο παραμένει εκπληκτικό παρότι είναι πολύ παλιό.

πηγη:http://www.athinorama.gr/clubbing/article/otan_ta_epitrapezia_paixnidia_katektisan_ta_cafes-2519095.html

 

Page Tags: